Izdelava spletne strani s pomočjo Bootstrap-a

  • Post author:
  • Post published:14 septembra, 2020

Bootstrap je postal bistveno orodje za front-end razvijalce. Izdelava spletne strani s pomočjo Bootstrap-a lahko v veliki meri pospeši in poenostavi izdelavo statične spletne strani.

Kaj pa sploh je Bootstrap?

Uradna spletna stran Bootstrap-a opisuje Bootstrap kot:

“Najbolj priljubljen okvir HTML-a, CSS-a in JS-a za razvoj odzivnih, mobilnih projektov v spletu.”

Bootstrap je ogromna zbirka priročnih delčkov kode za večkratno uporabo, napisanih v HTML, CSS in JavaScript. Prav tako je front-end razvojni okvir, ki razvijalcem in oblikovalcem omogoča hitro izdelavo popolnoma odzivnih spletnih mest.

Bootstrap vam prihrani veliko pisanja CSS kode  in vam tako omogoči več časa za oblikovanje spletnih strani.

Prav tako je BREZPLAČEN!

Trenutno gostuje na GitHub-u in ga lahko enostavno prenesete s spletnega mesta getbootstrap.com.

Prednosti uporabe Bootstrapa

1. Odzivna mreža Bootstrapa

Ne porabite več ur za kodiranje lastne mreže – Bootstrap ima svoj vnaprej določen mrežni sistem!

Zdaj lahko naravnost napolnite vsebnike.

2. Odzivne slike Bootstrapa

Bootstrap ima lastno kodo za samodejno spreminjanje velikosti slik glede na trenutno velikost zaslona. Preprosto dodajte razred .img-odzivnim slikam, za ostalo pa poskrbijo vnaprej določena pravila CSS.

Naj Bootstrap prilagodi velikost vaših slik namesto vas!

Lahko celo spremeni obliko vaših slik z dodajanjem razredov, kot sta img-circle in img-rounded, in to brez premikanja med kodo in programsko opremo za oblikovanje.

3. Komponente Bootstrapa

Bootstrap ima celo vrsto komponent, ki jih lahko enostavno pritrdite na svojo spletno stran, vključno z:

  • Navigacijskimi vrsticami, spustnimi meniji, vrsticami napredka, sličicami…in več!

Ne samo, da lahko na svojo spletno stran dodate privlačne elemente oblikovanja, ampak boste lahko prepričani, da bo vsak od njih videti čudovito, ne glede na velikost zaslona ali napravo, s katero si jih ogledate.

To je veliko pripravljenih funkcij na dosegu roke!

Za popolnejši seznam funkcij, ki jih je mogoče dodati, si oglejte dokumentacijo o komponentah.

4. Bootstrap-ov JavaScript

Bootstrap razvijalcem omogoča tudi, da izkoristijo več   JQuery vtičnikov po meri. JQuery vam omogoča še več prostora za igranje z interaktivnostjo, saj ponuja enostavne rešitve za pojavna okna, prehode, vrtiljake za slike, itd..

5. Dokumentacija Bootstrap-a

Dokumentacija Bootstrapa je nekaj najboljšega. Vsak del kode je natančno opisan in razložen na njihovi spletni strani.

Pojasnila vključujejo tudi vzorce kode za osnovno izvedbo, ki poenostavljajo postopek

tudi za začetnike začetnike. Vse, kar morate storiti, je, da izberete komponento, kopirate in prilepite kodo na svojo stran ter od tam nastavite.

6. Prilagodljivost Bootstrap-a

Ena glavnih kritik pri ogrodjih, kot je Bootstrap, je njegova velikost. Trenutna različica datoteke CSS Bootstrapa je na primer ogromnih 119 KB. Čeprav se to morda ne zdi posebej veliko v primerjavi s slikovnimi in video datotekami, je za datoteko CSS to ogromno!

Bootstrap vam omogoča, da izberete kate

ro funkcionalnost želite vključiti v svoj prenos. Če preprosto odprete njihovo stran za prilagajanje in prenos, lahko preverite funkcije, ki jih ne potrebujete za svojo aplikacijo, obrežete težo datoteke in prihranite uporabnikom dodaten čas nalaganja.

Prilagajanje je ključno!

7. Skupnost Bootstrap

Tako kot pri toliko odprtokodnih projektih ima tudi Bootstrap za sabo veliko skupnost oblikovalcev in razvijalcev. Gostovanje na GitHub-u razvijalcem olajša spreminjanje in prispevanje k Bootstrapovi kodi. Prav tako ljudem olajša sodelovanje, posredovanje nasvetov in interakcijo z vrstniki in drugimi uporabniki.

Bootstrap ima aktivno stran na Twitterju, blog Bootstrap in celo namensko sobo Slack. In to niti ne zaide v bogastvo razvijalcev, ki so pripravljeni pomagati pri tehničnih težavah pri Stack Overflow-u, kjer so vsa vprašanja pod oznako bootstrap-4.

8. Bootstrap-ove zunanje predloge

Ko je priljubljenost Bootstrapa naraščala, so ljudje začeli ustvarjati predloge na osnovi Bootstrapa, da bi še bolj pospešili proces spletnega razvoja. Obstaja veliko spletnih mest, namenjenih skupni rabi in nakupu predlog po meri, ki temeljijo na Bootstrapu.

Tu jih je le nekaj:

Slabosti uporabe Bootstrap-a

Zdaj verjetno že mislite, da je uporaba Bootstrapa zelo enostavna.

Toda ne pozabite, da vsak kovanec ima dve plati.

Kot večina vsega v življenju ima tudi Bootstraps svoje slabosti.

Na hitro si oglejmo nekaj pogostih pritožb, ki jih boste slišali glede Bootstrapa:

Sintaksa Bootstrapa zna biti nesmiselna!

Če na primer uporabljate mrežni sistem, če želite narediti stolpec, ki zavzame tretjino zaslona, ​​mu morate dodati razred .col-md-4.

4? Od kod ta 4?!

Nedvomno bi vas štirje lahko vodili do prepričanja, da bo stolpec zasedel četrtino zaslona – ne tretjino. Čeprav je ta sintaksa smiselna (Bootstrap uporablja 12-stolpčni sistem, 4 pa je tretjina od 12), je za tiste, ki so novi v celotnem procesu, lahko neintuitiven.

Velikost datotek Bootstrap-a je prevelik!

Kot smo že omenili, so datoteke Bootstrap lahko nekoliko velike, da bi upoštevale čisto funkcionalnost, ki jo ponuja njen okvir. To lahko povzroči podaljšan čas nalaganja spletnih mest, zlasti v počasnejših omrežjih.

Bootstrap preprečuje dejansko učenje kode!

Vedno obstaja tveganje, da boste z uporabo Bootstrapa vstopili v cikel preproste reciklaže obstoječe kode, ne da bi jo dejansko razumeli. Če porabite čas, da se resnično naučite, kaj počnete, lahko Bootstrap uporabite kot način za pospeševanje učenja, namesto da bi ga ovirali.

Povzetek

Kot ste verjetno že opazili, je Bootstrap močno orodje, ki razvijalcu omogoča hitrejšo in lažjo izdelavo odzivne spletne strani. Omogoča enostavno integracijo številnih odličnih funkcij, ki obogatijo interakcijo uporabnika s spletom, ne da bi jih bilo treba kodirati iz nič.

Bootstrap je izjemno priljubljen in je bil uporabljen za izdelavo nekaj odličnih spletnih mest. Nam ne verjamete? Oglejte si spletno mesto MongoDB, spletno mesto NASA ali celo FIFA.com.

Vir: Link.

Vas zanima seznam kakovostnih WordPress tem? Stisnite na to povezavo: Link.